Organic light-emitting diodes – ook wel OLED’s – zijn in sterke mate populair geworden. OLED is een display techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een lichtgevende elektrische laag.
OLED displays hebben een hele dunne laag bestaand uit organisch materiaal wat licht geeft als reactie op elektrische stroom. Van computer monitoren en TV’s tot mobiele telefoons, human machine interfaces (HMI’s) en nog veel meer, OLED wordt gebruikt in veel verschillende applicaties.
Ondanks de populariteit van deze display techniek zijn er ook een aantal mythes. In dit artikel ontkrachten wij deze mythes.
#1 OLED displays zijn hetzelfde als LCD’s met LED backlight
OLED is een type LED techniek, maar OLED displays zijn zeker niet hetzelfde als LCD’s met LED backlightverlichting. Deze laatste bestaan namelijk uit vloeibare organische pixels en een backlight. Het backlight bestaat uit een raster van LED’s. Wanneer deze LED’s aangezet worden verlichten ze de vloeibare pixels.
OLED displays daarentegen hebben geen backlightverlichting. Deze displays maken gebruik van de verlichtende kwaliteiten van een electro-oplichtende laag.
#2 Gevoelig voor burn-in
Je hoeft je geen zorgen te maken over burn-in bij OLED displays. Burn-in is een fenomeen waarbij een afbeelding permanent ‘gebrand’ staat in het display. Dit gebeurde vroeger vaak met CRT displays. OLED’s hebben hier gelukkig geen last van. Wat wel voor kan komen is dat ze een afbeelding tijdelijk vasthouden, wanneer dezelfde afbeelding voor een langere tijd wordt getoond op het display. Maar dit verdwijnt ook weer en is geen burn-in.
# 3 Gebruiken meer energie dan LCD’s
Nog een veelgehoorde mythe is dat OLED’s meer energie zouden gebruiken dan traditionele LCD’s. Feit is dat beide display technieken stroom nodig hebben om afbeeldingen te creëren. Maar ze gebruiken om en nabij dezelfde hoeveelheid energie. OLED’s zijn misschien zelfs wel ietsje energiezuiniger doordat ze geen backlightverlichting gebruiken.
#4 Niet geschikt voor kleine display applicaties
OLED displays zijn echt niet alleen geschikt voor grote display applicaties. Door het design zonder backlight zijn ze ook uitermate geschikt voor kleinere applicaties. Backlights gebruiken namelijk ruimte. Hierdoor wordt het display dikker en zwaarder. OLED’s zijn dus lichter van gewicht en kleiner.
SKY-Technology heeft diverse projecten waar kleine OLED’s worden toegepast. Meer informatie ontvangen?
#5 Lage reactiesnelheid
Soms wordt wel eens onterecht aangenomen dat OLED displays een lagere reactietijd hebben. Het tegengestelde is echter waar. OLED’s zijn vaak zelfs sneller dan LCD displays.
Denk bijvoorbeeld aan de mobiele telefoon. Veel luxere modellen gebruiken tegenwoordig AMOLED en geven een hoog contrast met snelle en levensechte beelden.
Heeft u vragen over OLED displays of wilt u eens vrijblijvend overleggen over een display oplossing? Neem dan contact met ons op.