BLOG

De bijzondere omgeving van marine displays

Marine displays

Marine displays worden vanzelfsprekend voornamelijk gebruikt in buitenomgevingen. Een buitenomgeving is per definitie uitdagender dan een binnenomgeving. Maar een marine omgeving doet daar nog een schepje bovenop. Waar krijgen marine displays zoal mee te maken? Er zijn vier elementen die van grote invloed zijn op het functioneren van marine displays:

1. Zonlicht

Marine displays worden gebruikt op verschillende delen van schepen. Zowel binnen op de brug als buiten op het dek. Zonlicht schijnt continue op het display. En ook binnen op de brug schijnt omgevingslicht van lampen direct op het scherm. Omgevingslicht, of dit nu van lampen of de zon is, beperkt de zichtbaarheid van het display.

Marine displays worden dan ook gecoat met een speciale anti-glare en/of anti-reflective laag. Een dergelijke laag kan reflectie of schittering tot wel 90% verminderen. Daarnaast beschermen deze lagen tegen UV-straling.

Om het display nog beter leesbaar te maken, hebben marine displays een hoog contrast en hoge helderheid. Door het felle omgevingslicht zijn een standaard helderheid en contrast niet voldoende. Marine displays hebben daarom een hoger contrast en hogere helderheid dan standaard displays.

Daarnaast heeft de gebruiker van marine displays vaak de behoefte een display te dimmen. Bijvoorbeeld wanneer het display in de nacht gebruikt wordt. De wisselende omstandigheden waarin een marine display gebruikt wordt vraagt om de mogelijkheid de helderheid tot een minimum te kunnen dimmen.

2. Vocht en water

Vanzelfsprekend krijgen marine displays dagelijks te maken met vocht en zelf water. Normaal gesproken is vochtigheid funest voor een display. Marine displays worden zo gemaakt dat volledig waterproof zijn. Het optical bonding materiaal is van hoge kwaliteit zodat het opgewassen is tegen extreme temperaturen en water. En een waterproof behuizing beschermt het display verder. Uiteraard wordt de waterdichtheid van het marine display uitgebreid getest.

De robuuste behuizing van een marine display wordt overigens bij voorkeur gemaakt uit gefreesd aluminium.

3. Temperatuur

Schepen varen over de hele wereld. Van Antarctica tot aan het Caribisch gebied. Displays op deze schepen moeten daarom ook tegen uiterste temperaturen kunnen. Zowel hele lage temperaturen als hele hoge temperaturen. Standaard displays hebben maar een beperkte temperature range. Marine displays beschikken over een veel grotere range; van -20 ºC tot + 70 ºC.

Ook dienen marine display geschikt te zijn voor snelle temperatuurwisselingen, zogenaamde temperatuur schokken.

4. Vibratie

De omgeving waarin marine displays worden gebruikt is niet stabiel. Sterker nog, het beweegt constant. Naast de ruwe wateren waar de schepen in varen, produceren ze zelf ook een continue vibratie door de motoren. Een marine display mag niet reageren op deze vibraties en moet ten alle tijden blijven functioneren. Deze displays zijn dan ook speciaal ontwikkeld om ook in dynamische omgevingen constant te zijn. Ze zijn schok-proof.