Benieuwd naar welke display technologie trends u kunt verwachten in 2023? Wij zetten onze verwachtingen op een rij.
1. Flexibele displays
De mogelijkheid voor het realiseren van dunne, lichtgewicht en uniek gevormde displays maakt van flexibele displays een interessante innovatie. Over het algemeen zijn ze voordeliger om te produceren, waardoor we flexibele displays veel terug zien in wearables en smartphones.
Ook zijn ze minder breekbaar dan stugge glasdisplays. We verwachten dat de mogelijkheden van flexibele displays verder doorontwikkeld worden. Denk bijvoorbeeld aan digitale posters en andere marketingapplicaties.
2. Immersive displays
Immersive betekent letterlijk ‘meeslepend’. Immersive displays nemen de gebruiker mee in de omgeving. Immersive displays worden op veel verschillende manieren ingezet. Denk aan virtual reality (VR). Deze displays zorgen voor een interactieve omgeving, waardoor gebruikers opgenomen worden in de situatie. Perfect voor leeromgevingen of virtuele meetings.
Immersive displays zorgen voor een panorama beeld en zijn perfect om gepersonaliseerde ervaringen te realiseren. Denk aan virtual shopping. Verder verwachten we dat ook de markt voor video conferencing en thuiswerken zal profiteren van deze display techniek.
3. Digital Signage
Digital signage gebruikt display technieken als LCD, LED en e-paper. De snelle daling van LCD prijzen zorgt voor een sterke stijging van LCD’s in digital signage applicaties. Startups ontwikkelen digital signage oplossingen verder met interactieve functies zoals QR codes en Bluetooth. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en interactieve actie voor gebruikers.
We zien deze techniek steeds verder ontwikkelt worden voor restaurants, grote winkelcentra en luchthavens.
4. Micro LED’s
Micro LED displays bestaan uit vele microscopische LED’s die zelf licht uitstralen voor elk pixel. In tegenstelling tot OLED, gebruiken micro LED’s niet-organisch materiaal. Dit resulteert in diepe zwarttinten en een hoge helderheid. Daarnaast is het contrast vele malen hoger dan bij OLED’s.
Ook zijn micro LED displays modulair. Dit betekent dat vele kleine displays een groot scherm kunnen vormen, waardoor er meer opties voor maatwerk zijn. De grootste voordelen van micro LED zijn de lange levensduur en het lage energieverbruik. Goed voor de duurzaamheid.
Het is dan ook deze duurzaamheid waarin wij veel mogelijkheden zien voor de toekomst.
5. OLED’s
OLED displays bestaan uit flexibele lagen van organisch materiaal dat zelf licht geeft. Backlight is daarom niet nodig en ze zijn ook dunner en efficiënter dan LCD displays. Nog belangrijker, OLED’s bieden een betere beeldkwaliteit door een hoger contrast en helderheid.
OLED heeft bredere zichthoeken, grotere color range en significant snellere refresh rates. Al deze voordelen bij elkaar maken van OLED de meest veelbelovende alternatieve display techniek voor plasma en LCD’s.
6. Quantum dots
Quantum dot of quantum dot LED (QLED) displays gebruiken nano kristallen die reageren op licht en elektriciteit. Deze techniek wordt al als achtergrondverlichting in TFT displays gebruikt. Waar traditionele LED’s een puur witte backlightverlichting geven, wordt met QLED de backlightverlichting al aan de benodigde kleur aangepast, waardoor de kleurdiepte veel groter wordt op pixelniveau.
Ook zijn QLED displays efficiënter en hebben ze een langere levensduur. Momenteel wordt deze display techniek vooral gebruikt in televisies. Maar startups zijn gefocust op het inzetten van QLED voor een betere gaming ervaring. Een grote markt.
Momenteel wordt gewerkt aan een volledig nieuwe displaytechniek op basis van Quantum Dots. Maar dat is nog in laberatoriumfase.
Bron: Startus Insights