BLOG

OLED gaat LCD voorbij als meest gebruikte smartphone display

Wanneer je dit jaar een nieuwe smartphone koopt is het voor het eerst waarschijnlijker dat daar een OLED display in zit dan een LCD display, volgens marktonderzoeksbureau Omdia.

De afgelopen paar decennia was LCD de meest gebruikte display techniek in natuurlijk het TV segment, maar ook op andere gebieden zoals draagbare apparaten. Maar 2024 lijkt het jaar te zijn waarin een ommezwaai plaatsvindt. OLED displays zien we steeds meer terugkomen in zogenaamde ‘mid-range’ smartphones en niet alleen in high-end exemplaren. 

Er is dus een opmerkelijke verschuiving te zien binnen de markt: het aantal OLED leveringen groeit gestaag, terwijl het aantal LCD leveringen juist wat lijkt af te nemen. Als reactie daarop worden vooral in China in rap tempo OLED productielijnen neergezet.

Omdia verwacht dat OLED in het derde kwartaal van 2024 voor zo’n 56% van alle smartphone leveringen verantwoordelijk is. En dat deze groei ook in het laatste kwartaal van 2024 verder doorloopt.

De omarming van OLED is goed nieuws voor consumenten. OLED displays zorgen ervoor dat mobiele platforms HDR video’s als standaard kunnen accepteren met verbeterde kleuren en helderheid voor video, gaming, fotografie en meer.

De volgende stap zal zijn de integratie van OLED displays in tablets, laptops en PC monitoren, waarin de eerste stappen momenteel gezet worden.

Bron: Omdia