Het kiezen van het juiste display is essentieel voor elke ontwikkelaar. Of je nu een industriële applicatie, consumentenproduct of embedded systeem ontwikkelt, een passend display is cruciaal voor zowel de gebruikservaring als het kostenplaatje.
Toch horen we vaak misverstanden die kunnen zorgen voor verkeerde keuzes, onnodig hoge kosten of simpelweg een niet passende display oplossing.
In deze blog nemen we drie veelvoorkomende mythes onder de loep die we regelmatig tegenkomen bij ontwikkelaars en inkopers — en die je op de lange termijn geld kunnen kosten.
Mythe 1: Alle displays zijn in de basis hetzelfde, het verschil zit hem in de prijs
Eén van de meest gehoorde mythes, waardoor men onterecht vaak kiest voor een product met de laagste prijs. Maar dit zorgt vooral voor problemen in betrouwbaarheid, beschikbaarheid, compatibiliteit en levensduur. Goedkoop is over het algemeen duurkoop als het op displays aankomt. Daarnaast zijn natuurlijk technisch gezien zeker niet alle displays hetzelfde.
Denk aan:
- Interfaces (SPI, RGB, MIPI, etc.)
- Temperatuurbereik
- Backlight
- Afleesbaarheid
- Filters en folies
- Displaycontroller compatibiliteit
Een display wat niet past bij het ontwikkelde systeem of niet geschikt is voor de omgeving waarin het gebruikt gaat worden of niet passend is bij de gebruiker, is vragen om problemen.
Mythe 2: Later upgraden naar een ander display kan altijd nog
Hoewel dit voor veel producten wel geldt, is dit voor een display een heel ander verhaal. Displays zijn namelijk zelden ‘plug and play’. Ze zijn heel nauw verweven met de handware en software van het gehele product. Alles wordt op elkaar afgestemd. Dus een display omruilen voor een ander display gaat bijna nooit zo makkelijk.
Zelfs een kleine verandering in bijvoorbeeld resolutie, spanning of timing kan gevolgen hebben voor de firmware of het ontwerp van het PCB.
Dus een ‘ok’ display kiezen om deze later om te wisselen, kost niet alleen veel tijd, maar vraagt vaak ook om een extra ontwikkeltraject wat flink in de papieren kan lopen.
Mythe 3: Een datasheet vertelt je alles en is leidend
Dit zou in de basis natuurlijk zo moeten zijn, maar in de praktijk is dat helaas niet zo. Een datasheet geeft je een eerste indruk van het product, maar belangrijk is om altijd de genoemde specificaties te testen.
Worden de kijkhoeken bijvoorbeeld niet mooier weergeven op de datasheet dan werkelijk het geval is? En wat denk je van contrast en helderheid. De waarden hiervan zijn afhankelijk van de gebruikte meetmethoden, dus ook niet 100% accuraat. En hoe lang gaat het scherm mee en voldoet het dus aan de genoemde specificaties? Wat is de levensduur?
Laat je dus afleiden door aannames, mooie datasheets of oppervlakkige specificaties. Kijk naar het gehele grotere plaatje. Neem alles in overweging en beschouw de selectie van een display als belangrijk onderdeel van het ontwikkelproces.
Een juiste displaypartner kan je daarbij grondig informeren en adviseren, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt voor de applicatie.