Displays

TFT, OLED & Mono displays

Aan welke specificaties moet uw display voldoen?

Displays zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Parkeerautomaten, ovens en onze telefoons. Allemaal bedienen we ze via een display. Maar verschillende omgevingen en gebruikers vragen om verschillende display technieken. Welke display technieken zijn er? Met welke specificaties dient u rekening te houden en welke techniek past het beste bij uw applicatie? Ontdek het hier!

TFT display-2

tft Displays

Actieve displays met zeer scherp beeld, heldere kleuren en snelle reactietijd. Geschikt voor binnen als buiten projecten van grote aantallen.

OLED display

oled displays

Actieve displays zonder backlight met een zeer goede beeldkwaliteit. Zeer scherpe beeldkwaliteit, heldere kleuren en snelle reactietijd.

Mono display

mono displays

Passieve displays in drie varianten: segment, karakter en grafisch. Minder kostbaar, lang leverbaar en zeer geschikt voor veel applicaties.

display specificaties

Opties voor een perfect passend display product

01.

Maatwerk of standaard display?

Veel van onze displays zijn standaard producten die direct vanuit de fabriek geleverd worden. Toch kiezen steeds meer bedrijven voor een (gedeeltelijk) op maat gemaakt display.

Soms past een aangepaste kabel, behuizing of backlight beter bij een totaaloplossing. Een gedeeltelijk aangepaste display wordt een customized displaygenoemd.

Het is ook mogelijk om een heel display op maat te laten maken. De mogelijkheden voor custom displays zijn eindeloos. Het is verstandig om van te voren te bedenken hoeveel displays er ongeveer nodig zijn. Voor maatwerk oplossingen is het minimale order aantal vaak groter dan voor standaard oplossingen.

Overleggen kan natuurlijk altijd. Onze product specialisten kunnen u helpen met het uitzoeken van de beste display oplossing voor uw project.

Standaard-maatwerk-v2
Zonlicht afleesbaarheid displays

02.

Zonlichtafleesbaarheid in heldere omgevingen

Wanneer u een LCD display in een buiten omgeving wilt gebruiken, dient u rekening te houden met zonlicht afleesbaarheid. Omgevingslicht rondom het LCD display kan er voor zorgen dat een standaard transmissive display panel moeilijk leesbaar is. Een reflective or transflective display panel kan dit probleem oplossen.

03.

Helderheid & backlight

Een backlight wordt in een display gebruikt om het scherm te verlichten. LED backlighting is vandaag de dag de meest gebruikte backlight soort. Tot een paar jaar geleden was CCFL (fluorescent) nog de techniek op backlight gebied. LED backlight is een veel groenere technologie dan CCFL. Het gebruikt minder energie en produceert een betere beeldkwaliteit. Daarnaast is de levensduur van LED backlight dubbel zo veel (50.000 uren) als de levensduur van CCFL (25.000 uren).

Helderheid

En backlight van een display moet voldoende licht afgeven. Als er niet voldoende licht wordt uitgestraald, wordt het scherm flets en verliest het helderheid. De hoeveelheid licht die een display doorlaat wordt uitgedrukt in candelas/m2 oftewel cd/m2. Hoe hoger dit is, hoe beter. Want dit geeft onder andere de helderheid van het beeld weer. De leesbaarheid van een actief matrix display is onder andere afhankelijk van de helderheid van het scherm en de mogelijkheid om omgevingslicht(zonlicht of lampen) te kunnen reflecteren.

Een display kan geleverd worden met een standaard helderheid, maar veel bedrijven kiezen ervoor om dit aan te passen aan hun wensen. Zo hebben zij de best mogelijke backlights en helderheid voor hun applicatie.

Display backlight

04.

Contrast & zichthoeken

De contrast ratio meet de puurheid van de weergegeven kleuren van een afbeelding op een display. Als het contrast hoger is, zijn de kleuren helderder en scherper. Hierdoor is het beeld mooier. Hoe een zichthoek zich uit wordt mede bepaald door het contrast van een display. Een zichthoek bepaalt vanuit welke hoek het display het best te lezen is. Bij een laptop bijvoorbeeld is het beeld het best als u er recht voor zit. Iemand die schuin achter u staat, zal het beeld niet of slecht kunnen lezen.

Veel displays hebben een grote zichthoek. Bij iedere fabrikant is de zichthoek anders. De zichthoeken liggen voor het grootste gedeelte vast in de techniek en kunnen soms worden aangepast door polarizers aan te passen. Als de polarizers moeten worden aangepast spreken wij van een customized display. Door de polarizers aan te passen verandert de zichthoek. Het verbetert de zichthoek echter niet.

05.

Aansturing (interface)

Er zijn verschillende soorten interfaces beschikbaar. De meest gebruikte technologie is LVDS (Low Voltage Differential Signalling).

LVDS is de standaard voor hoge resolutie display panels. LVDS is snel en laag in energieverbruik. Dat maakt het perfect voor verschillende applicaties. Ook door de lage geluidsemissie en de hoge ruisonderdrukking is LVDS een betrouwbare keuze voor onder andere bewakings-, luchtvaart- en militaire applicaties.

Klein formaat actieve matrix display panels met lagere resoluties zijn meer flexibel bij het kiezen van een display interface. Hiervoor worden ook wel technologieën als TTL, RGB en I2C gebruikt.

06.

Display kits

Wat als uw applicatie meer vraagt om een complete display oplossing in plaats van een los display panel? Dan is een display kit het antwoord.

Display kits bestaan uit een display panel, interface board, inverter en kabelset. Deze kits kunnen worden uitgebreid met een USB/LAN oplossing, RGB converter board en een touchscreen.

De flexibiliteit van display kits maken dat deze samen te stellen zijn op basis van uw wensen en eisen.

display-kit

Advies van een specialist?

Martijn Bustraan

Display specialist

Wij zijn gesloten van 20 december 2024 t/m 5 januari 2025