OLED Displays

Wat is OLED display techniek precies?

OLED displays zijn dun en efficiënt. Ze bieden uitzonderlijke beeldkwaliteit en kunnen ook transparant, flexibel, buigbaar en zelfs uitrekbaar worden gemaakt. OLED is dé toekomst van display technologie! OLED wordt vaak verward met andere display technieken als LED, en LCD. Wij leggen u het verschil uit. Ook leest u hoe een OLED display werkt, welke OLED technieken er bestaan en de voor- en nadelen van OLED.

LCD vs. OLED displays

Wat is het verschil?

01.

LCD displays

LCD display lagen

LCD staat voor Liquid Crystal Display. Dit display werkt met vloeibare kristallen. De kristallen zijn met behulp van elektrische spanning te sturen. Een backlight zorgt voor verlichting achter de kristallen. Door de spanning draaien de kristallen en kan het licht wel of juist niet door het display schijnen. Hierdoor verschijnt er beeld op het display.

De meeste LCD displays zijn voorzien van een LED backlight. Een alternatief backlight in een LCD is een CCL backlight.

De voordelen van LED zijn groot, daarom wordt deze techniek vaker gebruikt. Zo is een LED backlight helderder, verbruikt hij minder energie en is een display met een LED backlight dunner. Sommige LCD displays zoals TV’s worden ook uitgerust met LED verlichting rond de randen of achter het paneel. Dit geeft de kijker een extra dimensie.

02.

OLED displays

OLED display lagen

Een OLED display is gemaakt van miljoenen kleine LED lampjes (diodes). De toevoeging “O” van OLED staat voor organisch. De LEDS geven zelf licht en maken beeld. Ze hebben dus geen backlight nodig. Hierdoor zijn deze displays een stuk dunner dan de gemiddelde LCD schermen. Een bijkomend voordeel is dan ook dat OLED displays heel erg licht zijn.

Hoe werken OLED displays

03.

Hoe werkt een OLED display?

Een OLED display bestaat zoals eerder vermeld uit een miljoenen kleine LED lampjes. Deze worden diodes genoemd. Deze lampjes bevatten een organisch bestanddeel dat uit zichzelf licht geeft als er een elektrische spanning doorheen gaat. Omdat de lampjes het display al verlichten is er verder geen backlight nodig om de pixels te verlichten.

De pixels van een display met OLED techniek kunnen helemaal uit en aangezet worden. Hierdoor kan een display volledig zwart weergegeven worden. Zwart is dan diep zwart en behoudt geen grijswaarde. OLEDS kunnen daardoor zeer hoge contrasten produceren. De afbeeldingen zijn dan ook zeer b. Ook de kleuren en de reactietijd van het beeldscherm zijn door de OLED techniek erg snel. Doordat OLED geen backlight nodig heeft zijn de displays ook erg dun. Er is een voorbeeld van een LG OLED display van slechts 1 mm.

Het beeld van OLED is dus fantastisch mooi. Er is echter over de levensduur van OLEDS het een en ander te doen. Omdat de schermen bestaan uit organisch materiaal gaan ze minder lang mee dan LCD displays. Bovendien krijgen veel OLED displays last van burn-ins als een display voor lange tijd op hetzelfde beeld staat. De afbeelding is dan als het ware ingebrand op het scherm en gaat niet meer weg.

OLED Display technieken

PMOLED & AMOLED

Er bestaan twee soorten OLED display technieken: passieve matrix OLED’s (PMOLED) en actieve matrix OLED’s (AMOLED). Het verschil tussen deze twee technieken zit in de aansturing. Deze kan dus passief of actief zijn.

PMOLED displays

Een PMOLED display heeft een simpele aansturing waarmee elke rij pixels één voor één bestuurd kunnen worden. PMOLED electronica heeft geen opslagmogelijkheden, waardoor de pixels meestal uit staan. Om dit te compenseren heeft een PMOLED display meer power (voltage) nodig om de pixels helderder te maken.

Een voorbeeld: wanneer een display 10 rijen heeft, moet je die rij die aan staat 10 keer zo helder maken.

PMOLED displays zijn dus gemakkelijk en goedkoop op te produceren, maar ze zijn zeker niet efficiënt. Het OLED materiaal lijdt ook onder de hoge spanning waardoor de lifetime van het display lager ligt. Deze displays zijn vaak klein (tot 3 inch) en worden gebruikt om karakters of kleine iconen weer te geven in bijvoorbeeld MP3 spelers.

AMOLED displays

Een AMOLED display wordt aangestuurd door een TFT welke een opslagmogelijkheid heeft. Hierdoor worden de pixels in een bepaalde staat gehouden (aan of uit). Hierdoor kunnen AMOLED display in grotere formatengemaakt worden. Er zijn geen beperkingen in maat en resolutie voor AMOLED’s.

We kennen twee AMOLED technieken: RGB OLED van Samsung en WOLED van LG.

RGB OLED

WOLED

Flexibele OLED Displays

PMOLED & AMOLED

De basis

Gemaakt op basis van een flexibele laag die van plastic, metaal of glas kan zijn.

Duurzaam

Flexible OLED displays zijn licht, dun en duurzaam en feitelijk ‘shatter-proof’.

Flexibele belichting

Maakt prachtige, moderne designs met een flexibele OLED lichtbron.

Toekomstbestendig

Vouwbare, buigbare en rekbare OLED displays zijn tevens in ontwikkeling.

Waarom OLED displays?

De voor- en nadelen op een rij

Voordelen

Nadelen

Advies van een specialist?

Martijn Bustraan

Display specialist

Wij zijn gesloten van 20 december 2024 t/m 5 januari 2025