BLOG

Hoe ontstaan black spots op een LCD display?

Heb je een zogenaamde ‘black spot’ ontdekt op je LCD display? Of het nu bovenaan, onderaan of aan de rand van het scherm is, de plek zal een doorn in het oog zijn.  

Waardoor worden black spots veroorzaakt en wat kun je doen om ze te voorkomen? Wij leggen het uit.

Oppervlakkig vuil

Black spots worden meestal veroorzaakt door niks meer dan wat oppervlakkig vuil of viezigheid. Na langdurig gebruik verzamelt vuil zich langzaamaan op het oppervlak van het display. Als je dit niet regelmatig checkt, zal het vuil met de tijd zorgen voor black spots.

Het goede nieuws is dat black spots de werking van het display of de interne componenten niet aantast. Toch is het verstandig om je LCD display af en toe schoon te maken om het vuil te verwijderen.

Je kunt een LCD display schoonmaken met een vochtige – geen natte – stofvrije microvezel doek. Zet het display uit en wrijf zachtjes met de doek over het scherm.

Vastzittende pixel

Een andere veel voorkomende oorzaak van een black spot is een vastzittende pixel. Zoals de naam al doet vermoeden is een vastzittende pixel een pixel die niet van kleur kan veranderen. Pixels zijn ontworpen om verschillende kleuren aan te nemen om zo gezamenlijk het gewenste beeld te creëren. Wanneer een pixel dus niet in de juiste kleur verandert, noemen we dit een vastzittende pixel. Ook wel ‘black spot’.

Inactieve pixel

Een inactieve pixel – niet te verwarren met de vastzittende pixel – kan ook een black spot veroorzaken op een LCD display. Maar wat is het verschil? Een vastzittende pixel zal wel licht geven wanneer het display aangezet wordt, maar niet van kleur veranderen. Een inactieve pixel daarentegen geeft niet eens licht. Wat je ook kunt zeggen is dat bij een inactieve pixel de drie subpixels – rood, groen en blauw – permanent uit staan. En aangezien ze dus niet aan gaan of licht geven zien deze pixels eruit als black spots.

Om nog even samen te vatten. Black spots op LCD displays worden meestal veroorzaakt door oppervlakkig vuil, een vastzittende pixel of een inactieve pixel. De eerste optie is natuurlijk het makkelijkst om op te lossen. Maar een pixel die niet doet wat hij moet doen is een lastiger verhaal. Daarvan moet wellicht het LCD scherm worden vervangen.