BLOG

MicroLED: wordt OLED buitenspel gezet?

MicroLED display van Samsung

De OLED techniek heeft ons al laten zien hoe goed displays met een hoge resolutie, grote kleurnauwkeurigheid en hoge kleurkwaliteit kunnen zijn. Maar heeft OLED niet de weg vrijgemaakt voor MicroLED?

Net als OLED, maakt MicroLED gebruik van een eenvoudige pixel dat drie kleuren uitstraalt. De techniek levert ook beeld van zeer hoog contrast met diepe zwarte tinten, een breed kleurspectrum, hoge efficiëntie, snelle reactietijd, grote kijkhoeken en de mogelijkheid tot transparante en flexibele (curved) displays.

Het grote verschil met OLED is echter dat MicroLED echt een uitzonderlijk sterk kleurenspectrum, helderheid, efficiëntie en levensduur biedt in vergelijking met OLED.

Wat zijn MicroLEDs?

Net als OLED, is het idee achter MicroLED simpel: elke pixel bestaat uit drie LED’s – rood, groen en blauw. Grote, relatief lage resolutie displays gemaakt van LED’s, denk aan bilboards, bestaan al jaren. Maar het maken van hele kleine LED’s en ze samenvoegen in grote aantallen tot een display is niet eenvoudig.

Rode, groene en blauwe LED’s zijn namelijk op verschillende manieren opgebouwd en elke kleur gebruikt verschillende spanningen en reageert in verschillende snelheden. Daarnaast is het materiaal waar rode LED’s van worden gemaakt te fragiel op zulke kleine schaal.

Een ander probleem voor MicroLED is dat hoe kleiner de LED, hoe minder licht hij uitstraalt. Daarom moeten de LED’s of efficiënter worden gemaakt of sterker worden aangedreven, wat leidt tot een hoger energieverbruik en problemen met koeling.

Wanneer is MicroLED beschikbaar?

Het grote probleem met nieuwe technieken is wachten tot het moment dat een techniek verkrijgbaar is voor een schappelijke prijs. Het is lastig te bepalen welke invloed de huidige pandemie heeft op de ontwikkeling van MicroLED, maar gezien de ontwikkelsnelheid wordt verwacht dat MicroLED displays binnen nu en vijf jaar een substantieel deel van de markt zullen overnemen.

Foto: Samsung OLED