BLOG

Optical bonding: Meer dan het oog kan zien

Optical bonding staat bekend om het verbeteren van de leesbaarheid van een display. Maar tegenwoordig werkt optical bonding ook positief voor schadebeperking van displays in consumenten-, industriële en automotive applicaties. Hoe? Wij leggen het uit.

SKY-Technology heeft inmiddels vele jaren ervaring in het inzetten van verschillende optical bonding oplossingen. Optical bonding verbetert het zicht op het display, reduceert het verbruik en verhoogt de weerbaarheid tegen impactschade. Daarnaast is optical bonding nu betaalbaarder dan ooit!

Wat is optical bonding en waarom wordt het gebruikt?

Bij optical bonding wordt een transparante lijm gebruikt.  Optical bonding werd oorspronkelijk ingezet om de leesbaarheid van displays te verbeteren door het tegengaan van reflectie van omgevingslicht tussen het display en de coverlens.

Zonder optical bonding reflecteert het omgevingslicht in de ogen van de gebruiker wat sterker is dan de verlichting van het backlight. Tenzij de kracht van het backlight wordt verhoogd, kan het aflezen van een display in heldere omgevingen daardoor erg lastig zijn. Optical bonding verbetert dus het beeld van het display en maakt het mogelijk de backlight terug te draaien. Hierdoor hoeft ook niet geïnvesteerd te worden in een anti-reflective laag op de coverlens.

Vormen van optical bonding

Er zijn verschillende vormen van optical bonding. In een volgend artikel gaan we hier verder op in. Maar voor nu willen we wel graag het verschil tussen dry bonding en wet bonding aankaarten.

Dry bonding (film optical bonding)

Hierbij wordt een dunne, vaste film (zoals optisch heldere film, OCA) gebruikt om het glas aan het display te hechten. De film wordt bij hoge temperatuur of druk bevestigd.

Voordelen:
Sneller en gemakkelijker aan te brengen, minder rommelig dan natte bonding, gemakkelijker te herstellen.

Nadelen:
Minder helderheid en contrastverbetering in vergelijking met natte bonding.

Wet Bonding (Liquid Optical Bonding)

Bij deze methode wordt een vloeibare lijm (meestal een hars, zoals optisch heldere lijm of optisch heldere hars (OCR)) tussen het glas en het display aangebracht. De lijm wordt vervolgens uitgehard met UV-licht.

Voordelen:
Verhoogde helderheid, minder reflectie, sterke hechting, geschikt voor diverse temperaturen.

Nadelen:
Complex productieproces, moeilijk te herstellen bij defecten.

Hoe verbetert optical bonding de impact weerstand van een display?

Door het versterken van de structurele samenstelling van een coverlens + display oplossing wordt de weerstand tegen een impact (botsing, schok of slag) sterk vergroot. Optical bonding maakt zowel de coverlens als het glas van het display sterker en minder buigbaar, waardoor het minder snel breekt. Het is eigenlijk heel simpel: zoals veel dingen, zijn ze samen sterker.

Een kleine note hierbij is wel dat alleen optical bonding geen garantie geeft voor het slagen voor de IK08 of ECE R21 testen. Hiervoor moet je ook zorgen voor een stevige mounting die de display oplossing op zijn plaats houdt en beschermt tegen beschadiging.

Waarom zijn IK impact weerstand ratings belangrijk voor displays?

De mogelijkheid om weerstand te bieden tegen vandalisme of een impact die per ongeluk wordt aangericht wordt alsmaar belangrijker voor veel gebruikers. Steeds meer display oplossingen worden ingezet in openbare ruimtes zoals winkels, scholen, auto’s, fabrieken en zelfs bus- en treinstations.

De kans op beschadiging is uiteraard vele malen groter in omgevingen waar veel mensen gebruik maken van het display. De vraag naar een stabiele, betrouwbare en duurzame oplossing wordt daardoor steeds groter.

Heeft u vragen over optical bonding of wilt u eens overleggen met onze display specialist over uw specifieke wensen? Neem dan contact met ons op.

Wij zijn gesloten van 20 december 2024 t/m 5 januari 2025