BLOG

TFT displays vs. mono displays: Het verschil

TFT vs. Mono displays - het verschil

U bent voor uw applicatie op zoek naar een passend display. Maar welke techniek is nu het meest geschikt?

Eén van de meest gestelde vragen is die over het verschil tussen TFT displays en mono displays. Veel organisaties komen dan ook voor de keuze tussen deze twee technieken te staan.

Wij leggen u graag het verschil uit!

De Techniek: Het verschil tussen TFT en monochroom

Het belangrijkste en grootste verschil zit in het glas wat gebruikt wordt voor het display. Dit in combinatie met de elektronica wat hierachter zit. Om het verschil duidelijk te maken kijken we eerst naar de techniek van TFT en mono displays.

De techniek die het beeld creëert van een display zit bij zowel TFT als mono displays in het glas.

Mono display techniek

Een mono display is een zogenaamd passief display. Het display bestaat uit een aantal rijen met pixels. Het passieve element komt voort uit het feit dat deze pixels aan of uit kunnen staan. Ze kunnen niet gedeeltelijk aan of uit gezet worden om grijstinten te tonen. Wil een mono display een kleur tonen, dan kan dit, maar wel slechts één kleur. Hiervoor wordt een gekleurd filter (in één kleur dus) over de pixel geplakt.

TFT display techniek

De techniek van een TFT display is wat ingewikkelder. Voor elk pixel is een transistor geïntegreerd. Hierdoor kunnen deze pixels individueel aan of uit gezet worden. Het verschil met een mono display is dat bij een TFT display rode, groene en blauwe kleurfilters op de binnenkant van het glas gezet wordt. Door de intensiteit van lichtoverdracht te variëren kan een TFT display miljoenen kleuren tonen.

TFT displays bieden dus meer qua beeld dan mono displays. Meer kleuren en hogere resoluties. U begrijpt dat de techniek die voor een TFT display gebruikt wordt ingewikkelder is dan die van een mono display. En aangezien de techniek in het glas van het display zit, is zodoende ook het glas van een TFT display ingewikkelder om te produceren.

Glasproductie

Mono display glas

Het glas van een mono display is dus relatief gemakkelijk om te maken. Het is vrij standaard en vraagt daarom niet om speciale instellingen van de productiemachines. Hierdoor is het glas niet alleen lang leverbaar, maar ook goedkoper. Dit maakt automatisch dat een mono display langer leverbaar is en lager in prijs ligt dan een TFT display.

TFT display glas

De productiebalans van een TFT display is daarentegen anders. Door de TFT techniek moet de fabriek de machinelijn specifiek instellen voor elke bestelling. U kunt zich voorstellen dat dit een intensieve en tijdrovende klus is. Om het glas betaalbaar te houden, is het daarom praktisch zo veel mogelijk van het ‘ingestelde’ glas in één keer te maken.

TFT glas wordt om deze reden dus alleen in grote aantallen geproduceerd. Eén glasplaat maken kan dus niet. Hierdoor is een TFT display dus ook korter verkrijgbaar. Wanneer het glas op is, is het op. Resultaat is ook dat er maar een beperkt aantal fabrikanten ter wereld zijn die TFT glas maken. De levertijd van het glas kan daarom snel oplopen.

Afwegingen

Aan het produceren van TFT display glas zitten dus meer haken en ogen dan bij het produceren van mono display glas. Prijs, levertijd en verkrijgbaarheid zullen dus moeten worden afgewogen tegen de techniek die het display biedt.

TFT vs. Mono tabel

Note: Er bestaat vandaag de dag ook een mono TFT techniek. Dit is echter relatief nieuw, maar wij vertellen u hier graag binnenkort meer over! 

Wij zijn gesloten van 20 december 2024 t/m 5 januari 2025